Zwanger zijn is een spannende en bijzondere tijd. Terwijl je je voorbereidt om je baby in de wereld te verwelkomen, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Een van de meest belangrijke aspecten  is jouw voeding. In deze blog gaan we het hebben over de rol van voeding tijdens de zwangerschap en kraamtijd, […]

7 essentiële voedingsstoffen die tijdens de zwangerschap heel belangrijk zijn.

Zwanger zijn is een spannende en bijzondere tijd. Terwijl je je voorbereidt om je baby in de wereld te verwelkomen, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Een van de meest belangrijke aspecten  is jouw voeding. In deze blog gaan we het hebben over de rol van voeding tijdens de zwangerschap en kraamtijd, ook al zijn er wel wat verschillen met wat je wel of niet kan eten in de zwangerschap of kraamtijd, zijn er ook veel overeenkomsten voor de gezondheid van zowel mama als de baby.

Laten we beginnen met te benadrukken dat dit geen moment is om op een streng dieet te gaan. Sterker nog, zwangerschap is een tijd waarin je misschien wat extra calorieën nodig hebt om aan de behoeften van je groeiende baby te voldoen. Maar dat betekent ook niet dat je zomaar alles kunt eten wat je wilt. Het draait allemaal om balans en het maken van gezonde keuzes. De 80/20 procent regel werkt hier in heel goed, 80% gezond en 20% lekkere dingen die we door de vingers zien.

Laten we eens kijken naar enkele belangrijke voedingsstoffen die tijdens de zwangerschap van groot belang kunnen zijn.

Foliumzuur: Foliumzuur is een B-vitamine (B11) die van vitaal belang is voor de ontwikkeling van je baby en speelt een rol bij het dichtgroeien van de neurale buis. Het is belangrijk om voldoende foliumzuur te krijgen, bij voorkeur al voordat je zwanger wordt. Je vindt het in voedingsmiddelen zoals bladgroenten, citrusvruchten en volkorengranen.

IJzer: Zwangere vrouwen hebben meer ijzer nodig om de toename van het bloedvolume te ondersteunen en om zuurstof naar de baby te transporteren. Er zijn twee soorten ijzer: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer vind je alleen in dierlijke bronnen en is makkelijk voor het lichaam te absorberen. Aan de andere kant kan je non-heemijzer vinden in planten, ijzerrijke voedingsmiddelen en supplementen. Je kan dus je ijzer o.a. uit noten, sardines, spinazie, linzen en spirulina halen.

Calcium: Calcium is essentieel voor de ontwikkeling van de botten en tanden van de baby. Zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt zijn uitstekende bronnen van calcium, maar als je lactose-intolerant bent, zijn er ook alternatieven beschikbaar. Zo kan je bijvoorbeeld broccoli eten, of veel groene groenten, tofu is ook een goed alternatief. Daarnaast kan je ook kiezen voor biologische amandelmelk. Natuurlijk kan je ervoor kiezen om een goede multi te nemen om je in je zwangerschap te ondersteunen, vitakruid heeft een goede multi die je ondersteund tijdens de zwangerschap, gebruik de code MamaBalance en krijg €10 korting voor elke honderd euro die je besteed: https://www.vitakruid.nl/products/multi-dag-nacht-mama

Eiwitten: Eiwitten zijn de bouwstenen van het leven, en tijdens de zwangerschap hebben zowel jij als je baby ze nodig voor de groei en ontwikkeling. Goede bronnen van eiwitten zijn mager vlees, vis, eieren, noten, en peulvruchten.

Vezels: Vezelrijk voedsel kan helpen bij het voorkomen van obstipatie, een veelvoorkomend probleem tijdens de zwangerschap. Groenten, fruit, volkoren granen en bonen zijn allemaal uitstekende bronnen van vezels.

Vitamine D: Vitamine D is belangrijk voor de opname van calcium en de gezondheid van botten. Het is te vinden in vette vis en natuurlijk ook zonlicht. Zorg ervoor dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt, maar vermijd te veel directe blootstelling aan de zon.

Omega-3 vetzuren: Deze gezonde vetten zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van de baby. DHA helpt bijvoorbeeld bij om de hersenfunctie normaal te houden en is dus een belangrijke bouwsteen voor de hersenen en speelt een rol in het functioneren van de hersenen. Omega3 kan je vinden in vette vis, zoals sardines, wilde zalm en makreel.

Nu we de belangrijkste voedingsstoffen hebben behandeld, laten we het hebben over enkele praktische tips voor een gezond eetpatroon tijdens de zwangerschap en kraamtijd:

Eet regelmatig kleine maaltijden: Dit kan helpen bij het verminderen van misselijkheid en zorgen voor een constante aanvoer van voedingsstoffen voor jou en je baby. in de kraamtijd zorgen kleine maaltijden dat je darmen weer rustig op gang komen, nadat ze een paar maanden lang in de verdrukking hebben gezeten.

Vermijd rauw of onvoldoende gekookt voedsel: Dit vermindert het risico op voedselvergiftiging, wat schadelijk kan zijn voor jou en je baby.

Beperk cafeïne en suiker: Hoewel een beetje cafeïne niet schadelijk is, is het het beste om het in beperkte hoeveelheden te drinken. Probeer ook suikerhoudende snacks en dranken te vermijden.

Drink voldoende water: Hydratatie is belangrijk, vooral omdat je bloedvolume toeneemt tijdens de zwangerschap. Drink minstens acht glazen water per dag (1.5 liter).

Overweeg geconcentreerde voedingstoffen, van een goed en betrouwbaar merk en blijf aub weg van huismerken waar vaak heel veel synthetische troep in zit. Wil je advies over supplementen, stuur mij een bericht op [email protected]

Het is belangrijk op te weten dat elke zwangerschap anders is, en wat voor de ene mama werkt, werkt mogelijk niet voor de andere. Daarom is het essentieel om met je zwangerschapscoach te praten over je dieet en eventuele voedingssupplementen die je nodig hebt.

Tot slot wil ik benadrukken dat het uiteindelijk allemaal draait om zelfzorg. Het bewust zijn van gezonde voeding tijdens je zwangerschap en kraamtijd gaat ook helpen met het bewust worden van je emotionele welzijn. Hou deze dus ook in de gaten en verwen jezelf af en toe met heerlijke donkere chocola bijvoorbeeld of neem één van je andere favoriete traktaties. Zorg goed voor jezelf en je baby.

Vergeet niet om met je zwangerschapscoach te overleggen voor specifiek advies dat past bij jouw individuele behoeften. Geniet van deze bijzondere tijd en wees trots op de zorg die je besteedt aan de gezondheid van jou en je kleintje.