Hey lieve mama! Zit jij niet op de ‘Roze Wolk’? De kraamtijd is een periode van verwondering, liefde en nieuwe ervaringen, maar laten we eerlijk zijn, voelen alle mama’s zich zo? Voor sommige mama’s is het niet altijd die dromerige ‘roze wolk’ waar we vaak over horen. In feite, veel mama’s voelen zich niet gehoord […]

Geen roze wolk in de kraamtijd

Hey lieve mama! Zit jij niet op de ‘Roze Wolk’?

De kraamtijd is een periode van verwondering, liefde en nieuwe ervaringen, maar laten we eerlijk zijn, voelen alle mama’s zich zo? Voor sommige mama’s is het niet altijd die dromerige ‘roze wolk’ waar we vaak over horen. In feite, veel mama’s voelen zich niet gehoord en gezien tijdens deze tijd, Na de bevalling gaat er veel aandacht naar de baby, wordt er gevraagd hoe je bevalling was of de borstvoeding al op gang is gekomen, maar wordt er gevraagd naar jou? Wordt er gevraagd hoe jij je werkelijk voelt en wordt er dan ook geluisterd? Durf jij aan te geven dat je niet op die mooie roze wolk zit?

Laten we eens praten over waarom de ‘roze wolk’ niet voor elke mama is en hoe je jezelf kunt ondersteunen als je jezelf hier niet op bevindt.

De Roze Wolk: Mythe of Werkelijkheid?
Je hebt het vast wel eens gehoord: “Zodra de baby er is, zit jij op die roze wolk!” Deze belofte, van gelukzaligheid kan hoge verwachtingen creëren. Maar hier is de realiteit: niet elke mama voelt zich onmiddellijk op die roze wolk en dat is volkomen normaal. Wat als jij net voor het allereerst mama bent geworden en je weet niet wat je overkomen is? Of je hebt een traumatische bevalling achter de rug of jouw hormonen doen hun werk niet goed? Dit kunnen allemaal redenen zijn om niet op die roze wolk te zitten.

Jouw bevalling brengt enorme hormonale verschuivingen met zich mee en deze kunnen je emotionele toestand beïnvloeden. Sommige mama’s ervaren zelfs de beruchte ‘baby blues’ met stemmingswisselingen, angst en tranen. Als hormoon deskundige kan ik je ondersteuning bieden in je kraamtijd en je hormonen terug in balans brengen, neem een kijkje op mijn website voor meer info: www.mamabalance.nl

Naast hormoon schommelingen, heb je ook nog eens te doen met slaaptekort. De eerste weken met een pasgeborene kunnen behoorlijk vermoeiend zijn. Gebrek aan slaap kan je energie en veerkracht beïnvloeden. Zorg dan ook dat je zoveel mogelijk rust pakt, denk aan een kraamtijd massage bij mamabalance.nl of vindt één van mijn collega’s bij Postpartum Massage Nederland.

Ook kan je te maken krijgen met veranderingen in je relatie. De dynamiek tussen jou en je partner kan verschuiven na de komst van de baby, wat stress kan veroorzaken. Van belang is dat je eerlijk en respectvol met elkaar leert communiceren over wat je dwars zit en hoe eventuele problemen op te lossen. Zoek desnoods een relatie therapeut op, die hier gespecialiseerd in is.

Zelfs de maatschappij kan er voor zorgen dat die roze wolk grijs blijft, want deze legt vaak de nadruk op het ‘perfecte moederschap,’ wat veel stress kan geven aan nieuwe mama’s. Weet dat jij en je partner in harmonie kunnen besluiten wat wel of niet goed is voor jullie gezinnetje, zelfs als dit betekend dat het misschien tegen de main stream ideeën van de maatschappij ingaat.

Veel mama’s hebben moeite om op die roze wolk te gaan zitten en dat is zeker geen teken van falen of iets om je schuldig over te voelen. Weet dat het geen must is om op die roze wolk te zitten. Het belangrijkste is dat je jezelf blijft ontwikkelen, onthou: “There is no way to be a perfect mother and a million ways to be a great one!”

Om je verder te ontwikkelen in het moederschap kunnen de volgende stappen je helpen:
* Praat Erover: Deel je gevoelens met je partner, vrienden of familie. Het delen van je ervaringen kan opluchten en begrip brengen. Mocht je het gevoel hebben juist door je familie, partner of vrienden niet gezien te worden, zoek een professional, zoals een kraamtijd coach.
* Zoek Hulp: Als je het allemaal te veel wordt, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Therapie kan een waardevolle bron van ondersteuning zijn.
* Self-care: Vergeet niet voor jezelf te zorgen. Neem even de tijd voor ontspanning, zelfs als het maar een paar minuten per dag is, reserveer die kraamtijd massage.
* Accepteer Veranderingen: Wees flexibel en sta jezelf toe om te groeien in je nieuwe rol als moeder. Verwacht niet dat alles meteen perfect zal zijn.

Tot Slot:
Het is oké als je jezelf niet op die roze wolk bevindt tijdens de kraamtijd. De ervaringen van moeders variëren enorm, en jouw reis is uniek. Wat belangrijk is, is dat je jezelf liefde en begrip geeft, en dat je hulp zoekt als dat nodig is. Je bent een prachtige moeder, ongeacht hoe je je op dit moment voelt. Wees trots op jezelf en koester de kostbare momenten met je kleintje. Je doet het helemaal super!